Cekodok Ikan Bilis Rangup - Resepi Cekodok Ikan Bilis

Resepi [Cekodok Ikan Bilis Rangup],
Bahan-Bahan Cekodok Ikan Bilis Rangup:


1 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam sekejap, toskan
2 cawan tepung gandum
1 camca besar tepung beras
3 cawan air
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 camca teh baking powder
2 biji bawang besar, saiz sederhana, hiris
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1 pokok daun sup, hiris
Garam secukup rasa
Minyak untuk goreng terendam
Sos atau sambal tumis untuk dimakan bersama cucur





Cara Membuat Cekodok Ikan Bilis Rangup:

Dalam satu bekas, masukkan bawang, daun sup, cili merah, cili hijau dan ikan bilis. Tambah garam secukup rasa (anggaran 1 camca teh) dan baking powder.


Gaul rata2. Masukkan telur, gaul lagi dan tambah tepung gandum dan tepung beras. Kacau rata.

Tuang air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga rata dan air habis. Rehatkan sekejap.


Panaskan minyak untuk goreng terendam. Kacau adunan tadi, sudukan 1 camca besar penuh dan tuangkan ditepi kuali (tuang biar sebahagiannya jatuh dalam minyak panas.

Buat beberapa cucur bawang untuk sekali goreng dan setiap satu kaedahnya sama, dituang tepi kuali.

Perlahan2, jatuhkan cucur ke dalam minyak panas dan goreng hingga kuning keemasan pada setiap bahagian. Angkat dan toskan, susun secara sendeng pada dulang yang dialas kitchen paper towel. 


Buat hingga siap dan boleh hidangkan bersama sambal tumis atau sos pilihan anda..